BROTTSSTATISTIK FRÅN UPPSALA MARS 2017:

 

Bostadsinbrott/försök:

 

170301 Uppsala, Sturegatan, Lägenhet. Målsäganden blev bestulen på bostadsnycklar på sin arbetsplats. Tillgrepp av dator, pengar och PS4.

170303-05 Uppsala, Tårpilsvägen. Villa. Uppbruten altandörr, okänt tillgrepp, målsägaren bortrest.

170304 Uppsala, Tårpilsvägen.Villa. Uppbrutet fönster. Larm som utlöst kl 03:00. Okänt tillgrepp, målsägaren bortrest

170304-05 Uppsala, Öpirs väg. Villa. Borttaget källarfönster,okänt tillgrepp.

170307 Uppsala, Stenhagsvägen. Lägenhet. Lägenhet sönderslagen. Båda målsägarna kända av polis sedan tidigare.

170227--03-06 Uppsala, Spinnrocksvägen. Lägenhet. Via balkongdörr, tillgrepp av mobil och dator. Målsägaren känd av polis sedan tidigare.

17030411 Uppsala Malma Ringväg. Villa. Tagit sig in via sovrumsfönster, tillgrepp av klocksamling och smycken. Målsägarna varit bortresta.

17030812 Uppsala, Malma Ringväg. Villa. Uppbrutet fönster i vardagsrummet. Målsägaren har varit bortrest. Okänt tillgrepp.

170314 Uppsala, Torgnygatan. Villa. Inbrott genom att slå sönder balkongdörr. Tillgrepp av smycken.

17031516 Uppsala, Stenrösvägen, Radhus. Inbrott, uppbrutet fönster. Tillgrepp av ett pass bland annat.

170315 Uppsala, Stenrösvägen. Radhus.Någon försökt bryta sig in via ett fönster. Gärningsmannen troligen skrämd av målsägarens hundar som var i bostaden.

 

17031718 Uppsala, Malma Ringväg. Inbrott via urplockat sovrumsfönster. Okänt tillgrepp.

17031019 Uppsala, Hösträngsvägen. Villa. Uppbrutet fönster, tillgrepp av kameror, kamerautrustning, dator och smycken.

17031719 Uppsala, Champinjonvägen. Villa. Uppbrutet fönster till vardagsrummet, okänt tillgrepp, målsägarna har varit bortresta.

17031819 Uppsala, Sysslomansgatan. Villa. Okänd har tagit sig in i bostaden genom att klättra upp på balkongen och sedan in genom öppet vädringsfönster. Tillgrepp av smycken och elektronik.

170322 Uppsala, Norbyvägen. Villa. Målsägande vaknar av att en gärningsman befinner sig i sovrummet. Målsägande blir hotad med vapen, där av brottsrubriceringen RÅN. Misstänkt gärningsman gripen.

170324 Uppsala, Lings väg. Lägenhet. Okänd gärningsman har tagit sig in i lägenheten genom att krossa altandörren. Smycken, nycklar och dator tillgripet.

 

170325 Uppsala, Kuggebro. Villa. Okänd gärningsman har tagit sig in i villan genom att krossa ett fönster. Dator, mobiltelefon och kontanter har tillgripits.

 

170330 Uppsala, Bröderna Berwalds väg. Lägenhet. Okänd gärningsman har försökt ta sig in i lägenheten genom att bryta vid låset i altandörren. Försöket misslyckades.

 

170330 Uppsala, Stagneliusgatan. Lägenhet. 4 misstänkta gärningsmän knackar på och tittar in i lägenheten, där vittnet befinner sig då målsägande är bortrest. Vittnet öppnar inte, varpå gärningsmännen går till balkongen och försöker bryta upp balkondörren men avbryts då man upptäcker vittnet inne i lägenheten. 

 

Åldringsbrott:

Kvinna född -36 blev tillfrågad av två män om hjälp med att vika ihop en gardin på Helping Hand i Uppsala. Kvinna ställde då ner sin handväska på golvet och hjälpte till. Då hon senare skulle betala en vara i kassan upptäckte hon att plånboken var borta.

Man född-47 gick in i trapphus på Tiundagatan i Uppsala. En yngling smet med in och försökte tillgripa målsägarens plånbok. Då inte det lyckades, slet han åt sig målsägarens mobil som målsägaren hade i en mobilficka runt halsen.

Kvinna född -37 var på väg till Gottsunda Centrum och hade handväskan på rullatorn. En okänd person kom bakifrån och slet åt sig väskan och sprang sedan från platsen.

 

Skolor:

 

Stöld på skola: Under tiden personalen var på utflykt med barnen har någon tillgripit nycklar och plånböcker, som legat i jackor och väskor i ett personalutrymme. Gärningsperson har troligen tagit sig in med kod. Både föräldrar och personal har tillgång till koden.

 

Tillgrepp av väska med plånbok och nycklar från klassrum. Iakttagelse av två personer 25-30år.

Inbrott/skadegörelse på skolor: Västra Stenhagenskolan, Årsta Högstadieskola, Stordammskolan, Kunskapsskolan, Katarinaskolan, Gottsundaskolan, Dirigentens förskola och Musiklådans friskola.

Krossade fönster på: Sävjaskolan, Växthusets förskola i Gottsunda, Celsiusskolan, Tunabergsskolan och Boye Utslussningsboende.

Personrån/grov stöld:

Olearys, Dragarbrunnsgatan, Uppsala. Målsägare som lagt mobiltelefon på bordet. 3-4 killar kom fram och började prata, visade en broschyr som placerades över telefonen. Killarna lämnade sedan lokalen. Målsäganden upptäckte då att även telefonen var borta.

Dragarbrunnsgatan, Uppsala. 3 yngre män som följde efter målsägaren som varit i en galleria. De blev närgångna och målsägaren upptäckte sedan att mobiltelefon var borta.

Målsägare som gick vid Snickargatan då en man kom ikapp. Mannen sa till målsägaren att han ville ha mobiltelefonen eller pengar. Målsägaren sa till mannen att ge sig iväg och fortsatte att gå. Efter en bit hade mannen försvunnit. Mannen var ca 30år, utländsk härkomst, talade svenska med brytning, hade något för ena ögat.

Målsägare född -01 blev konfronterad av ett gäng killar vid fritidsgården i Eriksberg. Målsägaren blev misshandlad och avtvingad pengar. Har även blivit hotad via telefon efter händelsen.

Målsägare som skulle köpa bil via Blocket, stämde träff på Dimgatan i Uppsala. Väl på platsen mötte 3 personer upp. En med kniv. Målsägaren blev avtvingad halskedja i guld och kontanter.

Målsägare som vid Burger King, Dragarbrunnsgatan blev frånryckt sin halskedja. Den ensamme gärningsmannen sprang i riktning Resecentrum. Signalementet tyder på ensamkommande med Afganskt ursprung.

Målsägare född -06 blev i Årstaparken hotad av ett par ynglingar som hade ett pistolliknande föremål. Ynglingarna ville ha pengar. Målsägaren och hans kompis hade inga pengar utan de sprang från platsen.

 

Övrigt:

Flera inbrott där begagnade bilbatterier och pantburkar har tillgripits. Iakttagelser gör det troligt att det är EU-migranter som ligger bakom stölderna.

Flera bilar som tillgripits och blivit utsatta för inbrott

Ytterligare bilbränder i Gottsunda och Stenhagen.

Kungsängsgatan Uppsala. Inbrott i byggbodar. Tillgrepp av maskiner, nycklar till lägenheter och ett fordon.

Gränby Centrum, Uppsala. Stöld av tillbehör till hjullastare, så som vikblad, gafflar, planerskopa, sandspridare mm. Stort godsvärde.

Vasagatan, Vasahuset. Uppsala. Okänd har med hjälp av stege tillgripit en kristallkrona i trapphuset.

IFU Arena, Uppsala. Uppbrutet omklädningsrum, tillgrepp av säck med pantburkar.

MC Donalds Smedsgränd, Uppsala. Kvinna blev bestulen på sin plånbok som låg i jacka. Jackan lämnades obevakad då hon skulle hämta ketchup. Övervakningsfilm visar två kvinnor, ca 25 respektive 40 år som tar plånboken. Uttag och uttagsförsök har gjorts på bankomater i centrum.

Sävja Kulturcentrum, Uppsala. Okänd har tillgripit en del av en skulptur föreställande en bokhylla med böcker. En av böckerna har brutits loss och tillgripits.

Eriksberg, Uppsala. Ungdomar som tillgrep en nödhammare på en buss. De steg av bussen i Eriksberg och krossade sedan ett fönster längst bak på bussen.