Hej alla kontaktombud för Grannsamverkan i Uppsala kommun!

 

Här kommer årets första utskick med information om polisanmälda försök och fullbordade bostadsinbrott under januari år 2021. Se bifogad fil.

 

Jag vill tydligöra att Polismyndigheten samverkar med Uppsala kommun i det strategiskt brottsförebyggande arbetet med Grannsamverkan, vilket grundar sig i ett upprättat samverkansavtal mellan Polismyndigheten och Uppsala kommun.

 

Normalt sätt brukar ni som kontaktombud bjudas in till en träff  på polishuset i Uppsala i slutet av varje år, men precis som mycket annat så har vi fått skjuta på detta till framtiden med anledningen av smittspridningen. Under pandemin har det fram tills idag startats 30 st nya Grannsamverkangrupper, som tyvärr inte kunnat bjudas in till information och utbildning på polishuset i Uppsala. Ett flertal av dessa nystartade Grannsamverkangrupper är hyresgäster och bostadsrättsföreningar i flerbostadshus dvs lägenheter. Detta känns oerhört positivt, då man enligt BRÅ sett en ökning av antal bostadsinbrott i lägenheter under år 2020 i hela landet.  

 

Många av er grannar larmar om cyckelstölder och förrådsinbrott, vilket också bekräftas i den officiella statistiken från BRÅ. Tänk på att märka stöldbegärligt gods samt upprätta en inventarielista enligt rekommendationerna för Grannsamverkan. Bor man i flerfamiljshus är det viktigt att gemensamt förebygga obehörigas tillträde till fastigheten. Det framgår ofta av polisanmälan att okända gärningspersoner manipulerat med entrédörrar till fastigheten. Här kan ni grannar samverka på ett brottsförebyggande sätt!

 

Vid pågående brott ring 112 och tänk då på att tydligt förmedla signalement, riktning och registreringsnummer.

 

Jag vill passa på att varna för verktygsstölder och inbrott i företagsbilar, men även stölder av däck.

 

Till er som använder sociala medier, följ oss gärna på Facebook: Polisen Uppsala län  

 

Och sprid nu gärna denna information till alla era grannar som är med i Grannsamverkan!

 

Mvh

 

 

Områdespolis Ulrika Andersson

Lokalpolisområde Uppsala & Knivsta

Polisområde Uppsala

Region Mitt